[Suomennos artikkelista Golden Child and Scapegoat]

On hyvin tavallista, että narsististen äitien perheissä harjoitetaan kultalapsen ja syntipukin dynamiikkaa.

Se tarkoittaa sitä,että yksi perheen lapsista on kultalapsi ja yksi tai useampi on perheen syntipukki.

Kultalapsi, kuten nimityskin kertoo, on kaunein ja parhain lapsi - ainakin Narsistiäidin mielestä. Näyttää siltä, että narsistiäiti valitsee kultalapsen omaksi jatkeekseen, johon hän heijastaa kaiken oman oletetun ihanuutensa.

Kultalapsi ei voi tehdä mitään väärää. Hän saa kaikesta kaikken parhaimman; hänelle ehkä jopa ostetaan asunto tai talo tai auto. Hänen pienimmätkin saavutuksensa ovat juhlimisen arvoisia ja tuodaan esiin ihailtaviksi. Hänen puutteensa kiillotetaan kauniiksi ja jätetään huomiotta.

Syntipukki puolestaan on, kuten nimitys niinikään kertoo, se henkilö, johon kaikki perheen vääryydet heijastetaan. Mikään syntipukin tekemä ei kelpaa. Heidän suurimmat saavutuksensa ohitetaan. Heihin ei käytetä rahaa kuin pakollisen minimin verran ja sekin vastentahtoisesti.

Ymmärrettävästi Syntipukki kasvaessaan on erittäin kateellinen Kultalapselle. Tämä johtaa eripuraan sisarusten välillä, mikä sopii Narsistiäidille vallan mainiosti. Hajoita ja hallitse ja mitä nyt kaikkea, ja loputtomasti mahdollisuuksia kolmioinnille*. Narsistiäiti saattaa joko suoraan tai välillisesti suorastaan kehottaa Kultalasta kiusaamaan Syntipukkia, mikä entisestään rikkoo heidän välejään.

Syntipukkia saatetaan rangaista hyvästä suorituksesta, sillä se uhkaa Narsistin tarinaa siitä, miten Syntipukki on läpeensä paha. Ei ylenpalttisesti tosin, sillä se taas pilaisi tarinan siitä, miten kaikki on Syntipukin syytä. Vaivihkaa, salakavalasti. Jouduit lopettamaan tanssin juuri kun saavutit jonkin virstanpylvään, koska [täydennä syy tähän] - ehkä siihen ei muka ollutkaan enää varaa, tai ehkei kyytiä tanssiin enää voitukaan tarjota, tai ehkä he joutuivat huonoihin väleihin tanssiopettajan kanssa. Bonus-pisteitä ropisee siitä, jos syyhyn saa Kultalapsen ujutettua mukaan: "Kultalapsikin halulaa tanssia, emmekä pysty kustantamaan molempia, eikä ole reilua että sinä yksin saat tanssia." (Eikä sillä ole väliä, että Kultalapsi tekee muita juttuja, joita sinä et tee). Tai, "Emme enää pysty hakemaan sinua tanssista, sillä Kultalapsi aloittaa karaten ja se on samaan aikaan tanssituntisi kanssa."

Tai ehkä rangaistus on vielä hienovaraisempi. Ehkäpä jouduit luopumaan koirasta, syystä, jolla ei näennäisesti ole mitään tekemistä sen kanssa, että voitit tanssikilpailun. Kun tällaista tapahtuu riittävän usein, opit tietoisesti tai tiedostamatta, että pahoja asioita tapahtuu aina kun saavutat jotain hyvää, ja alat itse sabotoida menestystäsi suojellaksesi itseäsi. (Sivujuonteena, huomaa, että tällaiset sabotaasikuviot seuraavat sinua läpi elämän, jollet proaktiivisesti lopeta niitä. EFT**  on tähän erinomainen lääke,)

Rangaistus saattaa myös olla niinkin hajottava ja hienovarainen kuin vanhempiesi reaktio. Voi, he sanovat kyllä oikeat sanat. Heidän ilmeensä ja viileytensä kuitenkin kertoo todellisen tarinan siitä, että he ovat vihaisia tästä saavutuksesta (jälleen, koska se pilaa heidän huolella rakentamansa kertomuksen), ja sinä huomaat tämän ja tunnet sen paheksunnan jäätävän viiman.

Yhtä lailla saatat saada palkinnon, jollakin oudolla tavalla, epäonnistumisestasi. Saatat saada hyväksyntää siitä, että alitat heidän odotuksensa, huomaat sen ja jopa se vajavainen hyväksyntä tuntuu hyvältä.

Syntipukki on usein oirehtija, se henkilö perheessä, joka potee kaiken perheessä olevan pahan seuraukset.

Ei ole laisinkaan yllättävää, että jos sinua on koko ikäsi hyväksikäytetty, poljettu alas ja kohdeltu epäreilusti, sinulla on aikuisena syömishäiriöitä, päihde- tai riippuvuusongelmia, vihanhallintaongelmia tai masennusta jne. Tämä vahvistaa tarinaa siitä, että olet vääränlainen, paha, musta lammas.

Uskot jopa itse, että olet ongelmalapsi, paha siemen. Loppujen lopuksi, sinullahan se syömishäiriö, tai mikä ikinä, on! Kiistaton tosiseikka.

He saattavat viedä sinut terapiaan korjatakseen sinut.

Siellä tapahtuu yksi tai kaksi seuraavista asioista: joko päädyt huonon terapeutin käsiin, joka uskoo tarinan sellaisena kuin se hänelle kerrotaan, ja löy itsetuntoasi entiesestään vahvistaen huonoutesi ja epäonnistuneisuutesi tunteita Tai saat hyvän terapeutin, joka näkee valheiden läpi ja yrittää hoitaa perheen todellista rikkonaista dynamiikkaa sen sijaan että keskittyisi mukamas-rikkonaiseen sinuun. Tässä tapauksessa, heti kun vanhempasi saavat pienimmästikään vihiä, että heissä saattaisi olla jotain vikaa, vanhempasi löytävät jonkin tekosyyn (luonnollisesti sinun syytäsi), jonka nojalla lopettaa terapiasuhteen. Ja terapian keskenjääminen on jälleen yksi sinun epäonnistumisistasi.

Syntipukki ei voi voittaa. Useimmiten hyväksikäyttö ja henkinen pahoinpitely ovat niin hienovaraisia, ettei niihin ole sosiaaliviranomaisilla mitään "tarvetta" puuttua, joten ei ole muuta vaihtoehtoa kuin sietää sitä aikuisuuteen saakka.

Menisin jopa niin pitkälle, että jos sinä luet tätä, olit todennäköisemmin Syntipukki kuin Kultalapsi. 

Tämä siksi, että vaikkei siltä tuntunut kasvaessasi, Syntipukki on oikeastaan heistä kahdesta se onnekas. (Tarkoitan tietenkin suhteellsisesti onnekas. Yksikään narsistisen äidin kanssa kasvanut ei ole onnekas, varsinaisesti.)

Kultalapsi saattaa päätyä vahvasti Narsistiädin pauloihin, ja hänen elämänsä kietoutua Narsistiäitiin. Hän saattaa hyvinkin kasvaa ilman kunnollisia rajoja ja kunnollista identiteettiä. Hän saattaa pitkään, tai koko elämänsä, olla Narsistiäidin käsinukke, ja jos hän ikinä onnistuu irrottautumaan, on prosessi huomattavasti kivuliaampi kuin Syntipukilla.

Syntipukki puolestaan on heistä se itsenäinen. Hän on se, joka pyrkii löytämään vastauksia ja joka voi hyvinkin ymmärtää äidin narsistisen persoonallisuushäiriön. Hän on se, joka irrottautuu perheen epäterveestä dynamiikasta ja parantuu valheista, joita hänestä on kerrottu syntymästä saakka. Ei se ole hänellekään helppoa (ts. sinulle), tietenkään. Mikään tässä matkassa ei ole helppoa. Mutta se on tehtävissä ja mahdollista.

 

*) Kolmiointi (triangulatio) on yksi narsisitiäideille tyypillisistä kikoista. Sille tyypillistä on, että kaksi tai useampi henkilöä, esim. sisarukset, eivät kommunikoi toistensa kanssa suoraan, vaan äidin kautta. Näin äiti on verkon keskiössä ja pystyy hallitsemaan kommunikaatiota ja sen tulkintoja ja nyansseja. Se myös tarkoittaa jatkuvaa huomiota narsistille, kun kaikki ovat hänestä riippuvaisia suhteissaan toisiinsa.

**) EFT - Emotional Freedom Technique, suomeksi Tunteiden vapautustekniikat - on menetelmä, jossa akupunktiopisteiden stimulointi yhdistyy psykoterapeuttiseen hoitoon. EFT:ssä tiettyjä akupunktiopisteitä sormilla naputtelemalla voidaan helpottaa stressin tunnetta, joka liittyy esim. negatiivisiin ja toistuviin tunnetiloihin ja krooniseen kipuun. EFT soveltuu myös itsehoitoon. (Katso lisää Vastaamon EFT-sivulta)