Olen toisinaan miettinyt, että olen ahdistuneisuutenikin kanssa jotenkin "erilainen", kuten, heh, tavallista. Ahdistuneisuushäiriöiset eri foorumeilla kuvaavat erilaisia fyysisiä oireita ja kykenemättömyyttä toimimaan, enkä voi samaistua niihin ollenkaan. Tai voin ollenkaan - kyllä minullakin on fyysisiä oireita kuten ahdistukseen liittyvä mahakipu ja stressitilanteen laukeamiseen liittyvä päänsärky. Hengitys haluaisi karata hyperventilaatioksi, mutta olen oppinut kontrolloimaan sitä.

Uskouduin tuossa viime viikolla eräästä tilanteesta työkaverille ja kerroin että käyn terapiassa, koska, no, asiat. Työkaverin ainoa kommentti oli: "Ei susta kyllä uskoisi." Elän jatkuvassa lievässä ahdistuneisuuden ja stressin tilassa, jossa pienetkin asiat laukaisevat välillä kovemman, välillä vähemmän kovan lisäahdistuksen. Silti ulospäin näytän siltä, kuin elämäni olisi täysin kasassa ja hyvässä hallinnassa. Paniikkikohtauksenikaan eivät näytä klassisilta paniikkohtauksilta, vaan saatan sen vallassa kulkea vielä Citymarketin läpi keräten lapsen synttärijuhlatarjottavat ostoslistan mukaisesti koriin - ilman listaa siitä ei kyllä mitään olisi tullut vaan lapsi olisi saanut tyytyä luultavasti jäätelöön.

Viikonloppuna silmiini osui Introvert, Dear - sivustolla julkaistu artikkeli introverteistä, joilla on korkean toimintakyvyn ahdistuneisuus. En oikein tiedä, miten introverttiys siihen liittyy, kuin siltä osin, että ahdistuneisuushäiriöt ylipäänsäkin ovat tavallisempia introverteillä kuin extroverteillä (vrt. luontainen sisäänpäin suuntautuneisuus), mutta artikkeli antoi nimen minun "tavalleni" olla määrittämättömästi ahdistuneisuushäiriöinen. Minulla kun on kaikkiaan korkea toimintakyky, ahdistuksista ja epävakauksista ja masentuneisuuksista huolimatta. Ehkä opitusti, ehkä luontaisesti, ehkä vähän molempia. Oli ihan hyvä huomio eräältä henkilöltä, että kun on elänyt narsistin kanssa, on oppinut piilottamaan tietyntyyppiset reaktiot ja tunteet epätoivottuina ja puskemaan vain eteenpäin kuin mummo lumessa. 

Onhan se omalla tavallaan positiivinenkin asia, että pystyy normaaliin toimintaan ja elämään, vaikka pään sisällä myllertää ja rintakehässä painaa ahdistus. Toisaalta voisi olla hyvä joskus osata pysähtyäkin, ennen kuin jotain niin radikaalia tapahtuu, että se pysäyttää sinut. Tai ainakin pyrkiä hoitamaan ahdistusta ja muuta niin että sen vaikutus elämään on pienempi oikeastikin. 

Siihen artikkeliin nyt kuitenkin, tai oikeastaan vain niihin 15 asiaan, jotka ovat tyypillisiä kaltaiselleni. Kellään ei koskaan kaikki ole juuri kuten keskimäärin, ei minullakaan kaikki natsaa. Muutaman oman kommentin noihin lisäilen, koska, no, tämä on minun blogini :D

1) Olet valmistautunut kaikkeen
Mielesi hyppää aina pahimpiin mahdollisiin skenaarioihin, joten olet aina varautunut pahimpaan. Saatat olla vähän ylivarustatutunutkin, pakaten yhden yön reissuun pari ylimääräistä vaatekertaa - jos vaikka sataa ja kastut, kahdestikin! - tai pakata alusvaatekerran sekä matkalaukkuun että lentolaukkuun siltä varalta, että lentoyhtiö hukkaa matkalaukkusi (tämä nyt on kyllä ihan todellinen vaara). Sinut nähdään luotettavana varustuksinesi - sinulta löytyy apu joka tilanteeseen! Harva tajuaa, että olet varautunut kaikkeen, koska olet ahdistunut ja pelkäät pahinta ja se ahdistaa sinua.
"Mitä jos vaikka käy niin tai näin tai tarviinkin...?" Käsilaukkuni on mukana kulkeva apteekki ja varaudun aina matkoihin vaihtovaattein - jos en, pahin tapahtuu kuitenkin!

2) Sisälläsi myrskyää, mutta ulospäin näytät viilipytyltä
Useimmat korkean toimintakyvyn ahdistuneisuudesta kärsivät eivät näytä ulospäin, kuinka hermostuneita tai ahdistuneita he todellisuudessa ovat. Olet ehkä oppinut lokeroimaan tunteesi tehokkaasti.
No sitä. Eihän mistään tulisi mitään, jos minä vain romahtaisin! 

3) Näet maailman eri tavalla kuin muut
Ahdistuksesi ei ole "vain pääsi sisällä". Israelin Weizmann-tiedeinstituutin tutkijat ovat tutkimuksissaan havainneet, että ahdistunut ihminen näkee koko maailman eri tavoin kuin ei-ahdistunut. Heidän tutkimuksestaan kävi ilmi, että ahdistuneet henkilöt eivät erottaneet turvallista ja uhkaavaa ärsykettä yhtä hyvin kuin ei-ahdistuneet. Ahdistuneet yleistävät kaikki emotionaaliset ärsykkeet samaan kategoriaan - niin positiiviset kuin uhkaavatkin.
Uhka vai mahdollisuus ei ole relevantti kysymys. Oikea kysymys on: "Kuinka suuri uhka?" 

4) Sinulla on jatkuva tarve tehdä jotakin
Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia, jos olet introvertti, sillä tarvitset paljon aikaa latautumiseen. Toisaalta, tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että pyrkisit jatkuvasti olemaan sosiaalisessa kanssakäymisessä muiden ihmisten kanssa, vaan yksinkertaisesti sitä, että pyrit täyttämään aikasi toiminnalla, jotta et eksyisi pääsi sisään. Saat tekemisestä tunteen, että sinulla on homma hanskassa.
Tämä ei pidä minulla paikkaansa. Ei ainakaan yleensä. On hetkiä, jolloin tietoisesti haluan paeta pääni sisäistä maailmaan, mutta silloinkin valitsen mieluummin elokuvan, kirjan tai nukkumisen.

5) Olen menestynyt elämässäsi hyvin
Koska olet organisoitunut ja pikkutarkka suorittaja, joka pohtii ja suunnittelee kaikkeen varautuen, saatat olla oikea menestyjän perikuva. Ongelma on, ettei mikään ole tarpeeksi. Aina tuntuu siltä, että pitäisi tehdä enemmän.
Lukiossa ja vielä yliopistossa opiskellessani olin menestyjä. Vähitellen töissä ja etenkin lasten myötä opin hellittämään ja nykyisin koen itseni enempikin alisuoriutujaksi, vaikka näennäisen menestynyt olenkin. Takaraivossa itää kyllä jatkuva "voisit olla enemmän!", ja varmaan voisinkin, mutten enää jaksa. Ja osaan hyväksyä sen - tai ainakin selitellä itseni tyytyväiseksi.

6) Pelkäät muiden pettyvän sinuun
Saatat olla miellyttäjä. Pelkäät muiden pettymystä niin paljon, että työskentelet jatkuvasti sen eteen, että kaikilla muilla olisi hyvä olla - vaikka se tapahtuisi oman hyvinvointisi kustannuksella.
No olen! Ja se on yksi eniten vihaamistani piirteistäni. Taistelen jatkuvasti sitä vastaan, sillä minussa asuu myös se toinen ääripää, joka ei välitä paskaakaan muiden mielipiteistä. Minua ahdistaa, jos minusta ei pidetä, mutta minua ei kiinnosta miellyttää. Vaikea yhtälö, joka osaltaan tekee minusta ailahtelevan.

7) Olet omiituinen höpööttäjä
Vaikka olet introvertti, joka kaipaa rauhaa ja hiljaisuutta, puhua pulputat mitä sylki suuhun tuo - koska olet hermostunut. Tästä syystä sinua usein luullaan extrovertiksi.
Jonkin verran yhä, mutta yhä vähenevässä määrin. Tai siis, hermostuessani alan höpöttää kyllä, mutta hermostun ja ahdistun sosiaalisissa tilanteissa valikoiden. Työroolissa en ollenkaan, muissa tilanteissa helposti kyllä. 

8) Olet välttelyn mestari
Olet kutistanut maailmasi välttääksesi ylikuormaa. Pitäydyt tutuissa rutiineissa ja kokemuksissa, joissa koet olevasi turvassa ja kontrollissa. Välttelet intensiivisiä emotionaalisia kokemuksia, kuten matkustamista, sosiaalisia tapahtumia, konflikteja tai mitään, mikä saattaisi laukaista ahdistuksen.
Olen tästä vähän eri mieltä. Välttelykäyttäytyminen ei enää ole korkeaa toimintakykyä! Tai miten sen sitten mieltää. Kyllä minäkin vältän puhelinsoittoja, jos voin hoitaa asian kirjoittamalla, mutta tartun luuriin kun pitää. Se on sitä toimintakykyä ahdistuksesta huolimatta.

9) Tuppaat märehtiä ja yliajatella
Piiskaat itseäsi negatiivisella puheella. Toistat virheitäsi mielessäsi, vellot pelottavissa "entä jos" -skenaarioissa, et osaa elää hetkessä, sillä pelkäät koko ajan pahinta. Välillä ajatuksesi juoksevat kilparataa, etkä pysty pysäyttämään niitä.
Joka ilta käyn mielessäni läpi mieleni käy läpi päivän tapahtumat, osin sanatarkasti toistaen, märehtien tyhmiä sanavalintoja, peläten jonkun lausahduksen seurauksia, miettien miljoona mahdollista lopputulemaa kaikelle. Kaikelle sille, minkä jokainen normaali ihminen unohti jo viisi sekuntia sen jälkeen kun olin sen päästänyt suustani.

10) Olet perfektionisti
Pyrit rauhoittamaan murehtivan mielesi pitämällä huolen siitä, että kaikki työssäsi tai sinussa itsessäsi ulkoisesti on täydellisesti. Luultavasti hyödytkin siitä, mutta sen hinta on melkoinen. Sinulla voi olla "kaikki tai ei mitään" -mentaliteetti ("jos en ole paras, voin sitten yhtä hyvin olla huonoin"). Odotuksesi itsesi suhteen saattavat olla epärealistisia ja seuraus on katastrofaalinen, kun et ylläkään tavoitteeseesi.
No jepjep. Olen saanut osan perfektionismistani karsittua vuosien varrella pois, mutta osa siitä on tippunut tuohon "ei sitten mitään" -kategoriaan. Työssäni sentään osaan olla riittävän hyvä, joskin yksittäisten asioiden suhteen olen pedantti, ettei vain mikään mene pieleen ja aiheuta epäonnistumisen kaaosta elämääni.

11) Sinulla on särkyjä, toistuvia tapoja tai pakkoliikkeitä
Psykoterapeutti Annie Wrightin mukaan ahdistus voi ilmetä kehossa toistuvana lihasjännityksenä tai särkyinä. Saatat huomaamattasi rapsutella kynsinauhojasi, naputella jalallasi, raapia päätäsi, tai tehdä muita toistuvia liikkeitä, jotka kanavoivat hermostuneen energiasi ulos - vaikka muuten vaikuttaisit vakaalta.
Lyijykynien pureskelu koulussa, peukaloiden kynsinauhojen räpläys, ylipäänsä sormien räpläys, millä tahansa esineellä leikkiminen, kynsien naputtaminen pöytään tai koneen etuosaan, alahuulen pureskelu, jalkojen jatkuva liikuttaminen...  Fidget-lelut ovat minulle oikein hyvä juttu, paitsi että melkein kaikista niistä lähtee jotain ääntä, joka hermostuttaa muita...

12) Olet jatkuvasti väsynyt
Aivosi työskentelevät tauotta, joten sinulla on vaikeuksia nukahtaa tai pysyä unessa. Silloinkin, kun olet nukkunut hyvin, sinua väsyttää päivällä, sillä jatkuva ahdistuneisuuden kanssa eläminen uuvuttaa.
Todellakin! Ei mene päivääkään, etten valittaisi väsymystä. Nukahtaminen saatta kestää toista tuntia, mutta yleensä sentään nukun melko hyvin. En tosin ehkä tarpeeksi, mutta tarvitsenkin paljon unta, etten olisi ainaisen uupunut.

13) Säikähdät helposti
Olet vähän säikky, koska hermoratasi on jatkuvasti ylivirittyneessä tilassa. Oven kolahdus, ambulanssin ujellus tai mikä tahansa muu odottamaton ääni saa sinut säikähtämään. 
Olen minä vähän säikky joo. Olen myös jatkuvassa hälytystilassa, tai miten sen sanoisi. Tarkkailen jatkuvasti ympäristöäni kaikilla mahdollisilla aisteillani, jottei minua pääsisi yllättämään. 

14) Ärsyynnyt ja stressaannut helposti
Elät jatkuvan matalan stressin kanssa, joten pienetkin ongelmat tai harmit saavat kuppisi keikahtamaan.
Ei siihen paljonkaan tarvita ei. Bussista myöhästyminen, miehen poikkipuolinen sana aamulla, lapsen odottamaton (negatiivinen) Wilma-merkintä, punkki koiran turkissa. Koko maailma on saman tien musta.

15) Et pysty "vain lopettamaan sitä"
Ahdistus ei ole jotain, minkä voi vain lopettaa käskystä. Edellämainitun Weizmannin instituutin tutkijat ovat huomanneet, että ahdistuneen ihmisen aivotoiminta on erilaista kuin ei-ahdistuneen. Ahdistunut ei kykene kontrolloimaan reaktioitaan perustavalaatuisesta aivojen eroavaisuudesta johtuen. (Huomaa, että voit kuitenkin oppia elämään sen kanssa ja hallitsemaan itseäsi reaktioista huolimatta, näin vähentäen ahdistustasi ja nostaen toimintakykyäsi.)
Nää tutkimukset - kumpi oli ensin? Ahdistus vai aivotoimintaero? Liekö sillä merkitystä, noin se kuitenkin menee. Kaikesta huolimatta, kaiken tämänKIN kanssa voi oppia elämään ihan hyvää elämää.