Mies kerran kysyi minulta, mitä päässäni sitten liikkuu, jos kerran ajatukset eivät pysy kasassa, esimerkiksi työpalaverissa. Mietin hetken ja vastasin sitten jotain tämänsuuntaista: "Esimerkiksi näin: Ai kun kiva kun aurinko paistaa taas. Häikäisee muuten vähän tuohon valkokankaaseen. Tuo ihminen voisi kyllä puhua vähän selvemmin. Onpa kiva pusero tuon naisen päällä! Mikähän tuolla kengässä oikein on, kun painaa varpaaseen? Kiva, kohta mennään syömään, mitähän sitä tänään saa lounaaksi? Tässä huoneessa ei muuten ole kelloa Tuo tyyppi vilkuilee kännykkäänsä ihan koko aika? Pitää muistaa tänään pestä pyykkiä. Pitäisi muuten se tyttären uusi talvitakkikin ehtiä käydä ostamassa..."

Huomioita. Ajatukset vaeltavat,välillä assosioiden, välillä vain hypähdellen. Tänä aamuna juteltiin miehen kanssa jostain ihan suht syvällisestä, kun katseeni osui muovipussiin kaapin päällä. "Sori, kunnon ADD-tyyliin, asiasta ihan seitsemänteen, tuolla kaapin päällä on ne kesälelut, jotka ostettiin silloin yksi kerta."

Minun on helpompi keskittyä keskusteluun, kun samalla pelaan jotain täysin tyhjänpäiväistä ja aivotyötä vaatimatonta mobiilipeliä. Peli estää ajatuksiani juoksemasta teilleen ja pystyn keskittymään siihen, mitä minulle puhutaan ja mitä haluan vastata. Pystyn keskittymään paremmin luentoon tai palaveriin, kun ajatukseni eivät lähde harhailemaan vaan keskittymiseni on ohjattu peliin, aivot vapautettu kuuntelemaan. Ei siis pidä loukkaantua siitä, jos minä - tai muu kaltaiseni - pelailee samalla kun juttelee tai kuuntelee. Se ei tarkoita mielenkiinnon puutetta. Ennemmin päin vastoin.

Se on vähän niinkuin ADHD-lapseni, joka tekee läksynsä mieluiten telkkarin ääressä, katsellen samalla jotain telkusta. Saa kuulemma paremmin keskityttyä läksyihin. En epäile - ja joskus teen jotain rutiini-hommia itsekin samalla kun katselen telkkarista elokuvaa. Ajatustyötä vaativaa en kuitenkaan voi tehdä kuunnellen tai katsellen jotain, mikä voisi stimuloida aivojani ja ajatuksenjuoksuani. Siksi silloin rainymood.com, jonka olen ennenkin maininnut.

Kun aivoissa on liian monta kanavaa yhtaikaa auki, pitää saada aivot viritettyä oikein. Rutiinihomma vaatii kaverikseen jotain, mikä vangitsee juoksevat ajatukset - elokuvan, musiikkia, juttelua jonkun kanssa. Ajattelua vaativat hommat tai keskustelut tarvitsevat kaverikseen jotain aivot narikkaan -tyyppistä toimintaa tai kohinaa. Silloin pysyy ajatuksenjuoksu kasassa.